80 година ослобођења Београда и Србије

60,00 RSD

Пригодна поштанска марка

Година издања: 2024

На залихама


Шифра производа: 801920 Категорије: , , ,

Опис

Београд и Србију ослободили су октобра 1944. године од нацистичке окупације заједничком борбом Народноослободилачка војска Југославије (НОВЈ) и Црвена армија. Непријатељ је, бежећи, минирао велики број кључних објеката у Београду, а захваљујући црвеноармејцима готово све мине су успешно уклоњене. Као спомен на прве дане слободе остао је натпис на многим београдским зградама – ПРОВЕРЕНО МИН НЕТ.

Погинули припадници НОВЈ и Црвене армије сахрањени су заједно на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда. О нераскидивим везама руских ослободилаца и Београда сведочи и то да су поједини војници Црвене армије који су ослобађали Београд, а касније погинули у борбама на територији Мађарске и других земаља Европе, по својој жељи сахрањени у Београду.

Мотиви на вињетама: рељеф на улазу у Спомен-гробље ослободилаца Београда, рад вајара Радете Станковића (детаљ рељефа на коверти); натпис на руском језику ПРОВЕРЕНО МИН НЕТ (прев. Проверено нема мина) из периода ослобођења Београда 1944. године, од којих је један сачуван на углу улица Милоша Великог и краља Милана; натписи на спомен плочама погинулих бораца Црвене армије сахрањених у Београду.

Стручна сарадња: Руски дом у Београду
Уметничка реализација издања: Јакша Влаховић, академски графичар

Повезани производи …