Радост Европе

60,00 RSD

Пригодна поштанска марка

Година издања: 2024

На залихама


Шифра производа: 801916 Категорије: , , ,

Опис

У Београду је 1969. поводом прославе Светског дана детета одржан први међународни фестивал дечјих песама и игара „Радост Европе” уз подршку градске власти, председника Тита, Уницефа и Генералне скупштине Уједињених нација. Од тада је прошло више од пола века и преко 20.000 деце је посетило Београд. Главни стуб манифестације су од почетка домаћини – родитељи, који у своје домове примају дечаке и девојчице Европе, пружајући наше традиционално гостопримство. Основна идеја Mанифестације је била и остала упознавање и стварање пријатељстава, а дечја игра је у центру свих дешавања. 1998. године, јубиларни 25. сусрет „Радост Европе” добио је један нови програмски садржај – Међународни ликовни конкурс на којем од оснивања учествују појединци, предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне установе и асоцијације из целог света (деца и млади узраста од 4 до 18 година). Радови рађени у техници оловке, темпере, гваша, акварела, пастела, туша, колажа и графике већ 26 година својом раскошном палетом чине део традиционалне манифестације. Своје место налазе и на пригодној поштанској марки „Радост Европе” као сведочанство да само оно исконско, сликано и наивно, носи у себи свежу и јаку стваралачку снагу.

Ове године акценат је стављен на лепоту флоре и фауне, на поштовање и бригу о аутохтоним биљкама и животињама широм света.

Пробудимо еколошку свест! Свет остаје на генерацијама које долазе и које ће боље од нас изградити будућност у складу са природом. Оваква марка на најлепши могући начин даје подршку природном и креативном начину живљења!

Мотив на марки је рад Софиe Митниковe (9 година, Словачка). Аутори радова на вињетама су: Михаило Вуковић (10 година, Србија), Ника Агеева (7 година, Русија), Бамби  Фонг (5 година, Хонгконг, САР НР Кина), Шијам Чинтанкумар Бат (14 година, Индија), Надежда Иванова (8 година, Белорусија),  Ема Монкуте (14 година, Литванија), Алекс Водушек (13 година, Словенија). Аутор рада на коверти је Лав Танасковић (9 година, Србија).

Стручна сарадња: Лидија Сеничар, уредница међународног ликовног конкурса „Радост Европе”, Дечји културни центар Београд.

Графичка обрада издања: Јакша Влаховић, академски графичар

Додатне информације

Година издања

Повезани производи …