185 година дипломатских односа Србија-Француска

48,00 RSD

Пригодна поштанска марка

Година издања: 2024

На залихама


Шифра производа: 801913 Категорије: , , ,

Опис

Србија и Француска успоставиле су контакте још у средњем веку, о чему сведочи женидба краља Уроша принцезом Јеленом Анжујском. Модерно доба доноси нове контакте двеју земаља почетком 19. века, у време Првог српског устанка, а до формалног успостављања дипломатских односа дошло је 1839. године, када је Француска отворила први конзулат у Кнежевини Србији. Друга половина19. века доноси интензивирање односа и културног утицаја које су у Србију донели бројни „француски ђаци”, међу којима су били и припадници обе српске династије, што доводи до јачања француског пријатељства са Србијом, које се нарочито потврдило савезништвом у Првом светском рату, када је Француска од првог тренутка стала уз Србију, помажући је новчано, али и кроз бројне медицинске мисије, лечећи српске рањенике у француским болницама, школујући српске ђаке и студенте у француским школама и на крају, у братству по оружју – заједничким  борбама српских и француских војника на Солунском фронту. Београд је данас једини град изван Француске одликован Легијом части, а београдска боемска четврт Скадарлија једина је у свету која је збратимљена с париским Монмартром.

Пријатељство Србије и Француске потврђено је и борбом против заједничког непријатеља – нацизма, током Другог светског рата као и економском сарадњом у 20. веку, а билатерални односи у 21. веку бележе успон формирањем стратешког партнерства двеју земаља, недавним посетама највиших званичника и личним пријатељством председника двеју држава. Економска сарадња се последњих неколико година интензивно развија, а Француска се већ годинама налази међу највећим инвеститорима у српску привреду и најзначајнијим спољнотрговинским партнерима Србије.

Мотив на марки: кнез Милош Обреновић и краљ Луј–Филип I

Мотив на вињети: Споменик захвалности Француској на Калемегдану у Београду, рад вајара Ивана Мештровића; зграда Амбасаде Републике Француске у Београду

Мотив на коверту: Слобода, Једнакост, Братство, скулпутра на згради Амбасаде Француске у Београду

Уметничка реализација издања: Марија Влаховић, академски графичар

Додатне информације

Година издања

Тема

, ,

Повезани производи …