Европа – Националне птице

169,00 RSD

Пригодна поштанска марка

Година издања: 2019

На залихама


Шифра производа: 861565 Категорије: , , ,

Опис

Наука данас бележи више од 350 врста птица које насељавају територију Србије, од којих се у нашој земљи стално гнезди око 240 врста.

Tichodroma muraria – Пузгавац
Пузгавац је птица певачица која настањује високе планине, између 1.000 и 3.000 м надморске висине, од јужне и централне Европе до Кине. Ова мала птица, тежине око 17 гр, има перје плавосиве боје са тамним летним и репним перима. Међутим, најупечатљивија карактери-стика пузгавца је јарко црвена боја на крилима, која је нарочито уочљива када је птица у лету.

Иако је станарица, забележене су вертикалне миграције током хладних зимских месеци, на ниже надморске висине. Женка пузгавца гради гнездо од траве и маховине у унутрашњости пукотина стена или у рупама. Типично гнездо има два отвора. У гнездо, током маја и јуна, у зависности од надморске висине, женка полаже 4–5 јаја. Током инкубације на јајима лежи само женка, док је мужјак све време храни. О младунцима оба родитеља воде бригу. Пузгавац је инсективорна врста – храни се инсектима, пауцима и бескичмењацима које сакупља са површине стена.

Према IUCN (International Union for Conservation of Nature) критеријумима, пузгавац није глобално угрожена врста. Популација у Србији је стабилна, а главна гнездилишта се налазе на планинама источне и западне Србије.

др Далиборка Станковић, виши кустос, Природњачки музеј у Београду.

Ardeola ralloides – Жута чапља
Жута чапља мала је врста чапље. Има кратак врат, кратак, снажан кљун и смеђа леђа. Достиже дужину 44–47 цм, а распон крила јој је 80–92 цм. На лето, одрасле јединке имају дуго перје на врату. Њен изглед се мења током летења када, захваљујући боји својих крила, изгледа као да је беле боје. Чапљине боје су предивне, посебно у „свадбеном руху”.

Жута чапља је гнездарица Специјалног резервата природе „Горње Подунавље”, на северу Србије – лева обала Дунава од границе са Мађарском до моста код Богојева. Гнезди се у мешовитим колонијама са другим чапљама. У наше крајеве долази крајем априла, а у топле крајеве одлази крајем августа. Гнезди се у густим тршчацима, прошараним врбама и ракитом. Храни се рибом, жабама и разним инсектима. Број младунаца је 3–5 примерака.

Према IUCN критеријумима, статус ове врсте је – угрожена врста, и строго је заштићена.

Јован Ј. Лакатош, орнитолог и фотограф природе.

Уметничка обрада: мр Бобан Савић, академски сликар.

 

Повезани производи …